Sneeuw & Bergen

Bulgarije is een land waar je je nog echt een skipionier voelt. De grote namen Bansko en Borovets zijn bekend, maar nog 'niemand' is er echt geweest. Dankzij de low budget vluchten naar Sofia is wintersport in Bulgarije het proberen waard.

De wintersportgebieden zijn niet alleen gunstig geprijsd in vergelijking met de klassieke skigebieden zoals Zermatt en Chamonix. Zelfs de ongerepte natuur en de natuurlijke sneeuw die er in het seizoen van begin december tot half april ligt,heeft een grote aantrekkingskracht op buitenlandse skiërs. De meest bekende skigebieden zijn Borovets, Bansko en Vitosha. Hier vindt u tegenwoordig zowel moderne skiliften en pistes, evenals comfortabele accommodaties. De pistes zijn zowel geschikt voor beginners, maar vormen tevens een uitdaging voor professionals.

De bekendste skigebieden in Bulgarije zijn:

Bansko is ongetwijdeld het belangrijkste skigebied van Bulgarije. Dit ligt in het Pirin gebergte in het zuidwesten van Bulgarije. Bansko is een leuk historisch stadje en vormt het hart van een skigebied waar de 65km pistes op een hoogte liggen van 936m tot ongeveer 2580m.

Er zijn gevarieerde afdalingen voor de beginner en de ervaren skiër.Omdat de pistes een noordelijke ligging hebben is er sprake van een grote mate van sneeuwzekerheid en in combinatie met sneeuwkanonnen is de kans dat de condities goed zijn vrij groot. Een moderne 8-persoons gondel brengt de skiërs naar het skigebied.

Borovets
ligt in het Rila gebergte waar je 78 toppen boven de 2500 meter vind met ruim 40km pistes op noordelijke hellingen maar ook 35km aan loipes in een bosrijke omgeving waar de natuur zo imposant is dat je een verblijf in deze prachtige winterwereld niet snel zult vergeten. Het is ook een mooie gebied voor de langlaufer en winterwandelaar                                       (Bron: Cameron Impastato)

Pamporovo ligt in het Rhodopen gebergte dat ‘s-winters in een feëerieke winterwereld verandert. Het skigebied is met ca 34 km pistes vooral interessant voor de beginnende skiër. Er zijn veel blauwe pistes en je vindt er een afdaling van 2500 meter. De bosrijke omgeving laat je extra genieten van je afdaling maar schept ook de mogelijkheid om gebruik te maken van de ca 40km langlaufloipes.

Vitosha
ligt vlakbij de hoofstad Sofia en is een wintersportgebied dat tot het hoogst gelegen in Bulgarije kan worden gerekend.De sneeuwcondities zijn er dan ook meestal vanaf december goed en de winter houdt zeker 4 maanden stand. Omdat Sofia op ca 10km afstand ligt is het dus mogelijk een hotel in Sofia te boeken en te skiën in Vitosha. Het dalstation ligt op 1800 meter en de hoogste top reikt naar 2290. Er zijn ca 30km pistes en 10km langlaufpistes.