Klimaat

Het grondgebied van de gemeente valt in de subregio van het gematigde en continentale klimaat. Het wordt gekenmerkt door relatief hogere gemiddelde jaar- en seizoenstemperaturen, kortere sneeuwperioden en lagere gemiddelde jaarlijkse neerslaghoeveelheden.

De regio wordt gekenmerkt door onvoldoende neerslag (424 mm per jaar), lager dan het gemiddelde van het land, en relatief gelijkmatig over het jaar verdeeld. De gemiddelde jaartemperatuur is 12ºC. De winter is mild, de zomer is zonnig en warm. De komst van de lente komt wat laat door de verkoelende invloed van de zee. De herfst is ongeveer 2 tot 5 graden warmer dan de lente.

Beschermde gebieden

In de gemeente zijn de volgende beschermde gebieden en territoria aangewezen in de zin van de Wet op de Beschermde Gebieden:

 • Onderhouden reserve "Baltata"
 • Onderdeel van het natuurpark "Golden Sands".
 • Beschermd gebied "Vallei van de trappen" - De vallei van de trappen (Taikuyusu) - Het enige trappenhabitat in Bulgarije
 • Beschermd gebied "Gemeenschappelijke pioenensite"
 • Beschermd gebied "Balchik"
 • Onderdeel van het beschermde gebied "White Rocks".
 • Onderdeel van het beschermde gebied Batova River Valley
 • Onderdeel van het beschermde gebied "Kaliakra Complex".
 • Onderdeel van het beschermde gebied "Kraimorska Dobrudja".
 • Een deel van het beschermde gebied "Batova"

Het onderhouden reservaat van internationaal belang "Baltata" werd in 1961 uitgeroepen tot beschermd gebied met als doel het natuurlijke longo-bos met de bijbehorende flora en fauna te beschermen.

Het is gelegen in het landgebied van het dorp Obrochishte. Het gerenoveerde Baltata-reservaat trekt natuurliefhebbers aan met de voltooide eco-toeristische route tussen Albena en Kranevo. Er zijn twee eco-paden in het nationale park naar twee uitkijktorens voor vogels en dieren.

Het reservaat is wereldwijd uniek: de 16 plantensoorten en de bufferzone zijn van natuurbehoud waarde. In bossen van deze aard overheersen twee boomsoorten: veldiep en hulstas. Er zijn 7 soorten opgenomen in het Rode Boek, drie ervan zijn beschermd en de rest zijn zeldzame soorten. In het reservaat groeien 116 geneeskrachtige planten, er leven 140 soorten vogels, waarvan er 44 zijn opgenomen in het Rode Boek

Een klein deel van het natuurpark "Golden Sands" - (26,2 ha) valt binnen het grondgebied van de gemeente, in het land van het dorp Kranevo. Het gehele gebied bedraagt ​​1320,7 ha. Het park werd in 1943 uitgeroepen tot beschermd gebied om de planten- en dieren gemeenschappen, evenals karakteristieke landvormen en landschappen met een hoge wetenschappelijke en culturele waarde te behouden. Het beschermde gebied "Valley of Droplets" beslaat delen van het grondgebied van de dorpen Dropla, Zmeevo en Kremena. Het beschermde gebied "Common Peony Site" ligt op het grondgebied van het dorp Tsrkva. Een aanzienlijk deel van het grondgebied van de gemeente, voornamelijk in het kustgebied, valt onder beschermde gebieden van het Europese ecologische netwerk - Natura 2000.

De natuurlijke omstandigheden in de gemeente Balchik zijn uiterst gunstig voor de ontwikkeling van de landbouw. Geschikte klimaten en bodems zijn voorwaarden voor het verbouwen van een aantal gewassen. Het grootste deel van het bouwland wordt ingenomen door tarwe, zonnebloemen en maïs, gevolgd door peulvruchten. De opbrengsten van fruitsoorten, wijnstokken en groenten zijn aanzienlijk verminderd. De gewasopbrengsten zijn van relatief hoge kwaliteit.

Toerisme

De toegang van de gemeente Balchik tot de Zwarte Zee is een belangrijke factor bij het bepalen van het zee toerisme. De ontwikkeling van het toerisme heeft geleid tot de vorming van toeristische agglomeratie formaties. Er worden er twee gevormd in de gemeente: rond de stad Balchik en rond het dorp "Albena". De belangrijkste bron van vakantietoerisme op zee is het kust-strand met het aangrenzende zeewatergebied.

In het zuidwestelijke deel van de gemeente ligt het uitgestrekte Kranevsko-Batovski-strand met zijn beboste "heuvel"; in het noordoosten en oosten onderscheidt de kustlijn zich door een rijke reliëf variëteit van geërodeerde rotswanden en strandterrassen. De totale oppervlakte van het strand volgens de kadastrale kaart van de gemeente bedraagt ​​45,3 ha. De aanwezigheid van mineraalwater is het andere aantrekkelijke natuurlijke feit voor toerisme Albena (103 l/sec, 30 ̊С), Kranevo (5,4 l/sec, 23 ̊С), Balchik (6,0 l/sec, 22 ̊С) en Balchishka Tuzla (13,5 l/sec, 32 ̊С, ook voorraden van 38.000 ton van genezende modder).

De beschreven feiten maken het gebied aantrekkelijk voor de ontwikkeling van paardensport, fietstoerisme en vergelijkbare vormen van recreatief toerisme. Het grondgebied van de gemeente Balchik omvat ook een zogenoemde jacht-boerderij, die een basis vormt voor de ontwikkeling van het jachttoerisme.

De voorwaarden hiervoor worden geboden door de Balchik Regional Forestry Authority, die 132.000 ha bos- en landfonds beschermt binnen de grenzen van zes gemeenten, waarvan in totaal 8.000 ha staats- jachtgebieden zijn. Het heeft een jachthuis in het Batovska-woud, evenals andere noodzakelijke infrastructuur en georganiseerde diensten: schuilplaatsen, gespecialiseerd transport, gidsen, honden.

Het rijke culturele en historische erfgoed is een voorwaarde voor de ontwikkeling van cultureel en educatief toerisme. Er zijn veel religieuze tempels gebouwd en actief op het grondgebied van de gemeente. Het is in deze gebieden dat de broodnodige entertainment- en attracties locaties veel vrijer kunnen worden ontwikkeld, wat een nieuwe kwaliteit geeft aan de aangeboden toeristische diensten.

Golf-toerisme

In de directe omgeving van Balchik liggen de twee volledig voltooide golfbanen met elk 18 holes - "Light House Golf Club" en "Black Sea Rama". De bouw ervan is de grootste investering in de gemeente van de afgelopen jaren. De twee resorts, ontworpen door de wereldberoemde golfers Ian Woosman en Gary Player, verwelkomen toeristen van over de hele wereld en bieden het hoogste serviceniveau.

De nieuwste resorts in de regio Balchik bieden niet alleen mogelijkheden voor golftoernooien, maar ook voor recreatie en ontspanning in de natuur.

Watertoerisme

De jachthaven is op natuurlijke wijze beschermd tegen de sterke wind die tijdens het winterseizoen overheerst uit de noordelijke wijk, vanwege de ligging onder de hoge kust van het Dobrudja-plateau. Dit maakt het de meest bezochte jachthaven aan de noordelijke kust van de Zwarte Zee en de enige die het hele jaar door navigatie en water accommodatie biedt, ook tijdens het winterseizoen.

De bodem is kleiachtig en comfortabel om voor anker te gaan, en heeft voldoende natuurlijke diepte voor het afmeren van kieljachten. De diepte ter hoogte van de kademuur is aanzienlijk: 2,2 meter. Balchik Marina maakt het aanmeren van 60 jachten mogelijk. Hier worden internationale regatta's gehouden, waarbij Balchik veel kenners en jachtliefhebbers trekt.

Wijn-toerisme

Balchik Winery bevindt zich in het paleis en is een van de emblematische plekken van de regio. Fans van de "drank van de goden" kunnen kiezen tussen Rubin uit Brestovitsa, Mamut uit de regio Asenovgrad, Enira uit Chateau Ognyanovo (Pazardzhik) - een mix van Merlot, Cabernet en Shirah, en vele anderen. De verscheidenheid aan brandewijnen omvat een 43 jaar oude pruimenbrandewijn uit Lom, Select Muscat-brandewijn van de voormalige Dimyat-fabriek en honing brandewijn met hete peper, die nog steeds in de Balchish-kelder van het paleis staat. Het huis biedt georganiseerde proeverijen. Een unieke ervaring in een magische sfeer.

Lifestyle- Spa toerisme

Er zijn voorwaarden voor medisch toerisme in het modder genezings- en zee resort "Balchikshka Tuzla" en in het resort complex "Albena".

Het resortgebied Tuzlata ligt 4 km ten oosten van de stad Balchik, aan de kust. Het staat vooral bekend als een belangrijk resort centrum voor modder genezing en balneotherapie (hydrothermaal), maar het heeft ook een goudgeel zandstrand en een kuststrook die handig is om te zwemmen en zwemmen.

Het resort beschikt over een calo-balneotherapiecentrum waar:

 • modder genezings procedures (gedeeltelijke en volledige modder toepassingen, modderbaden en tampons);
 • hydrothermale en zeebaden;
 • open modder behandelingsafdeling (mannelijk en vrouwelijk) voor modderbehandeling procedures door het lichaam in te smeren met modder onder zonnestraling (de zogenaamde "Egyptische methode");
 • Zonne luchtbedden, zwemmen in zee.

Bij KK "Albena" worden de volgende soorten behandelingen en procedures uitgevoerd:

 • balneotherapie;
 • therapeutische massage en therapeutische gymnastiek;
 • elektrotherapie;
 • modderbehandeling;
 • hittebehandeling;
 • lichttherapie;
 • aromatherapie;
 • lasertherapie en laser punctie;
 • acupunctuur en acupressuur;
 • elektrodiagnose en elektrostimulatie;
 • cosmetische diensten, enz.

Ecologisch toerisme

Voetgangers- en educatief toerisme op basis van educatieve routes en leermogelijkheden in een ecologische omgeving zijn een voorwaarde voor de ontwikkeling van ecotoerisme, dat ook onderwater toerisme (archeologisch- historisch en "floro-faunistisch"), botanisch toerisme, enz. kan omvatten. Natuurreservaat "Baltata" is een van de 35 reservaten in Bulgarije. Op voorstel van de Engelse natuuronderzoekers Guy Manford en Eric Hosking, die in 1961 een expeditie met Bulgaarse wetenschappers uitvoerden langs de benedenloop van de Batova-rivier, werd "Baltata" op 3 juli 1962 tot reservaat verklaard.

Tegenwoordig is het een onderhouden reservaat en biedt het een unieke combinatie van ongerepte natuur en biodiversiteit en trekt het aan met verschillende natuur- vriendelijke vormen van ecotoerisme. De toepassing en implementatie van de kwaliteitscriteria dragen bij aan de keuze van de bestemming Ze vormen een hoge standaard van de aangeboden toeristische diensten en cultiveren milieu betrokkenheid en bewustzijn, goede service en veiligheid.

Het behoud van de biodiversiteit, gecontroleerde toegang, evenwichtige socialisatie en blootstelling van het beschermde gebied is mogelijk via de aangelegde ecopaden, observatiedekken en vogelkijktorens.

Plattelandstoerisme

Het plattelandstoerisme krijgt steeds meer bewonderaars onder de traditionele gasten van de regio Balchik. De dorpen Obrochishte, Sokolovo, Rogachevo, Bezvoditsa bieden een unieke ervaring met de onvervalste sfeer van de oude landhuizen en binnenplaatsen, de authentieke folklore en de traditionele gastvrijheid van de bevolking van Dobrudja. Het etnografische complex "Sokolovo" bewaart de Bulgaarse traditie en toont toeristen 15 unieke oude ambachten:

 • Rode peper fijn maken
 • Taart slijpen
 • Wol plukken
 • Hurka draait
 • Maïskolf Weefgetouw weven
 • Tapijten weven tegen het lawaai
 • Garen op een chakra wikkelen
 • Brood bakken in een oude oven
 • Brandewijn brouwen in een oude ketel
 • Een kafkorrel kloppen - wildheid
 • Boter kloppen

Achter elk apparaat staat een persoon die voor de toerist werkt, gekleed in een Bulgaarse klederdracht. Een authentiek koor zingt voor de toeristen, er wordt een folklore-programma uitgevoerd met zangkoren en dienstmeisjes. Toeristen kleden zich in klederdracht en leren Bulgaarse volksdansen. Er is een proeverij van dorpstaart, honing, yoghurt, cognac, wijn en geroosterde been in Kraiovski-stijl.

Jacht-toerisme

Al meer dan tien jaar houdt het Balchik State Game Breeding Station zich bezig met het organiseren en uitvoeren van jachttoerisme voor de jacht: edelherten, damherten, wilde zwijnen, reeën, konijnen, fazanten, kwartels, watersnip, eenden en ganzen. Voor jagers staan ​​een jachthuis, een jachtasiel, ervaren jacht gidsen, jachthonden en gespecialiseerd jachttransport ter beschikking. De aanwezigheid van zowel vlak als half bergachtig terrein bepaalt de rijke verscheidenheid aan wildsoorten.