Krushari

De gemeente Krushari met het administratieve centrum van het dorp Krushari ligt in de noordoostelijke regio van de Republiek Bulgarije, district Dobrich. In het noorden grenst het aan de Republiek Roemenië, in het oosten aan de gemeente Gen. Toshevo, district Dobrich, in het westen met de gemeente Kaynardzha, het district Silistra en de gemeente Tervel, het district Dobrich en in het zuiden met de gemeente Dobrichka.

Op het grondgebied van de gemeente Krushari zijn er 19 nederzettingen met een totale oppervlakte van 41.745 hectare - De meest afgelegen nederzetting ligt op 22 km van het administratieve centrum, het dorp Krushari. Krushari ligt 32 km van het regionale centrum Dobrich, 85 km van Varna, 70 km van Balchik en Silistra. Territoriale toegankelijkheid wordt bereikt via vervoersverbindingen over land.

De bevolkingsdichtheid in de gemeente bedraagt 10,89 inwoners per km2, wat 3,69 keer lager is dan de gemiddelde dichtheid voor de regio Dobrich (40,19 inwoners/km²).

Klimaat

De gemeente Krushari valt in het gematigde continentale klimaatgebied. De nabijgelegen Zwarte Zee heeft een zekere invloed op de vorming van het plaatselijke klimaat. De openheid van de Donauvlakte in het noorden maakt de ongehinderde invasie van koude continentale luchtmassa's mogelijk. 

Hierdoor zijn de winters behoorlijk koud, zijn voorjaarsvorsten een frequent verschijnsel en is de zomer relatief warm. De gemiddelde jaartemperatuur is ongeveer 11o, het maximum in juli is ongeveer 36 graden en het minimum in januari is -25 graden. 

De jaarlijkse hoeveelheid neerslag varieert van 480-550 mm, dat wil zeggen de regio is een van de droogste van het land. Het gemiddeld aantal dagen met sneeuwbedekking is 83. De jaarlijkse zonneschijnduur bedraagt ruim 2200 uur.

De grondsamenstellingen die op het grondgebied van de gemeente Krushari voorkomen, zijn voornamelijk zogeheten chernozems - carbonaat, typisch en uitgeloogd, met een losse structuur. Winderosie wordt waargenomen in de open gebieden van gecultiveerd land. De effectieve tegenmaatregelen zijn het creëren van beschermende bosgordels, die tegelijkertijd sneeuw- en vochtvasthoudende functies in het gebied vervullen.

Watervoorraden

Op het grondgebied van de gemeente Krushari zijn twee micro-dammen gebouwd, gevoed door natuurlijke waterbronnen, en het totale wateroppervlak van de twee dammen bedraagt 32.5 hecares. Eén ervan ligt op de grens met de gemeente Tervel en wordt gevoed door de rivier de Dobrichka. De tweede dam ligt nabij het dorp Abrit in de omgeving van Zaldapa.

Bij de dam in het dorp Abrit ligt een aangelegde bron voor tafelwater. Het terrein is in ontwikkeling en de investeringsplannen van de concessiehouder zijn het bouwen van een werkplaats voor het bottelen van tafelwater en frisdranken in de directe omgeving van de bron.

Beschermde gebieden, monumenten en biodiversiteit

Op het grondgebied van de gemeente Krushari, en meer bepaald in de gebieden van de dorpen Gaber, Efreitor Bakalovo, Zimnitsa, Kapitan Dimitrovo en Ognyanovo, een deel van het beschermde gebied Sukha Reka

De kloof van Sukha Reka en zijn omgeving zijn een natuurlijk en archeologisch monument, zowel voor de regio Dobrichka als voor heel Zuid-Dobrudja.
In de oudheid was Sukha Reka de grootste bron van zoet water in het binnenland van Dobrudja en was bevaarbaar. Archeologisch gezien bewaart de kloof overblijfselen van oude culturen en beschavingen. Een droge rivier begint met drie armen vanaf de plateaus Frangensko en Dobrudja. In het recente verleden stroomde het in noordelijke richting en mondde uit in het Oltinameer (het huidige Roemenië).

In het Bulgaarse deel van Sukha Reka zijn 132 soorten vogels te vinden; 98 daarvan nestelen hier, en andere trekken rond; 32 vogelsoorten hebben een natuurbeschermingsstatus in Bulgarije en Europa

.
Er zijn talloze kleine grotten in de buurt van Gaber, Ognyanovo en Kapitan Dimitrovo. Er zijn 31 grotten in kaart gebracht op het grondgebied van de gemeente Krushari, en ze bevinden zich allemaal in de landen van de dorpen langs de Dry River. 

Nabij het gebied van het dorp Alexandrië, met een oppervlakte van 72 km, is het natuurlijke monument Alexandrijska Gora. Het dorp is de enige natuurlijke locatie van hakhout linden-plantages in de regio Dobritsj.

Het heiligdom, genaamd "Teketo", krijgt een dubbel religieus karakter. Teketo ligt anderhalve kilometer van het dorp Alexandrië.  Tot de Russisch-Turkse bevrijdingsoorlog was het een puur islamitisch heiligdom, bezocht en aanbeden door de zogenaamde Alians, beter bekend als Qazalbashi. De naam van de plaats komt van het heiligdom met twee rituelen van Mustafa Kanaat - St. Elia, vereerd door zowel moslims als christenen.

 Ook wel de Houten Teke genoemd, beweert de legende dat mensen uit heel Dobrudja en Ludogorie hier op bedevaart kwamen om de heilige om vergeving en voorspoed te vragen. De traditie beweert ook dat hier een christelijk klooster heeft gestaan. Tegenwoordig is het klooster gerestaureerd en het gebied nog steeds heilig.

Het gebied heeft unieke grotten, uitgeroepen tot archeologische monumenten. Dit zijn het rotsklooster "Gyaur Evleri" (woningen van ongelovigen), de grotkolonie "Kara Kaya" (zwarte rots) en de grotkolonie "Balaban Kaya" (grote rots). "Gyaur Evleri" is een van de eerste rotskloosters, niet alleen op Bulgaars land, maar ook op het grondgebied van Europa.

Het grootste versterkte oude centrum in het land van het huidige Dobrudja - Zaldapa - bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Krushari. De locatie is de geboorteplaats van Vitalianus - de leider van de beroemde opstand tegen keizer Anastasius, die uitmondde in een vijfjarige burgeroorlog. Het ligt in de stad Kaleto, tussen de dorpen Abrit en Dobrin. Het uiterlijk van het vestingwerk getuigt van de laat-Romeinse oorsprong. De majestueuze schaal van Zaldapa (meer dan 35 ha) en het monumentale karakter van de onoverdekte gebouwen laten er geen twijfel over bestaan dat het tot de grootste en belangrijkste laatantieke stedelijke centra in dit deel van het Balkanschiereiland moet worden gerekend.