Shabla

Bevolking: 4323 mensen vanaf september 2022
Oppervlakte: 325 m². Kilometer. 0,29% van het totale  grondgebied van Bulgarije
Shabla ligt in het noordoosten van Bulgarije en is gelegen in het zuiden van Dobrudzha met een administratief districtscentrum in de stad Shabla.
Lees meer op de website van  Shabla (gemeente)
In het oosten grenst de gemeente Shabla aan de Zwarte Zee, in het westen aan de gemeente Generaal Toshevo, in het noorden aan de Republiek Roemenië en in het zuiden aan de gemeente Kavarna.
Shabla ligt 72 km ten oosten van Dobrich, 25 km ten noordoosten van de stad van Kavarna en 7 km ten westen van Kaap Shabla. Kaap Shabla is bedekt met kalksteen met löss en is met een hoogte van 10 meter van boven zeeniveau.

Structuur - 1 stad en 15 dorpen  bestaande uit stad Shabla en de dorpen Bozhanovo, Vaklino, Gorichane, Gorun, Granichar, Durankulak, Ezerets, Zahari Stoyanovo, Krapets, Prolez, Smin, Staevtsi, Tvarditsa, Tyulenovo, Chernomortsi

Historische gegevens

Ontstaan als een puur Turkse nederzetting in de 16e eeuw in het midden van de 19e eeuw, is het het grootste Bulgaarse dorp in de regio met een Bulgaarse burgemeester. Het Bulgaarse uiterlijk van het dorp verklaart de actieve deelname aan de strijd voor een onafhankelijke Bulgaarse kerk, onderwijs en nationale vrijheid. De eerste Bulgaarse kerk in het dorp werd gebouwd in 1853, samen met een kloosterschool.

Shablanet, Nikola Aleksov, werd opgenomen in het persoonlijke notitieboekje van Hristo Botev bij het vormen van zijn detachement. Na de bevrijding van Bulgarije in 1878 werd Shabla een gemeentelijk centrum.

Dimitar Anastasov uit Shabla won in 1892 een gouden medaille op de Eerste Bulgaarse Landbouw- en Industriële Tentoonstelling in Plovdiv. In 1900 was het gebied het centrum van de boerenopstanden tegen de tienden. In 1913, onder het Verdrag van Boekarest, werd Dobrudja afgestaan aan Roemenië. In 1940 keerde hij terug naar Bulgarije. In hetzelfde jaar werden duizenden immigranten uit Noord-Dobrudzha ondergebracht in de gemeente. Inwoners van Shabla namen deel aan de twee fasen van de Patriottische Oorlog.

Op 27 augustus 1969 werd Shabla tot stad verklaard.

Bezienswaardigheden 

  • op 3 km van Shabla ligt Shabla Lake
  • op 6 km van Shabla ligt Shabla Tuzla.
  • Nationaal Archeologisch Reserve Yailata ligt 2 km ten zuiden van Kamen Beach

Godsdiensten 

"St. Haralambos "

Bijna alle mensen in de stad zijn orthodoxe christenen. De eerste kerk werd gebouwd in 1853, samen met de eerste school. Na de bevrijding begon de grootschalige renovatie van de tempel, maar de verwoestende aardbeving in 1900 heeft vernietigende resultaat gehad. De herbouw werd vernieuwd en in 1908-1909 op nieuw voltooid. Sinds aantal jaren genieten de mensen van de stad ook van een nieuw priester.

Gezondheidszorg, Economie en Scholing 

De gezondheidszorg van de bevolking, de zogenaamde ambulante zorg, binnen de gemeente Shabla wordt verzorgd door individuele praktijken. Er zijn drie huisartsen in Shabla. Hun hoofdkantoor bevindt zich in het gebouw van de voormalige polikliniek.

Huisartsen

Tandartsen

Het Centrum voor Spoedeisende Medische Zorg, Shabla werd opgericht op 01.12.2004. Aanvankelijk, volgens het bevel van de minister van Volksgezondheid, was het als een rebased unit. Vervolgens verwierf het de status van een zelfstandige tak, een van die van de ambulante zorg in de regio Dobritsj. Het wordt bediend door een team bestaande uit zes paramedici, zes chauffeurs en twee verpleegkundigen. Het centrum is gevestigd in de voormalige gemeentelijke polikliniek – op de eerste verdieping / op een oppervlakte van 506 m² /, die gemeentelijk eigendom is. Het is uitgerust met moderne apparatuur en sanitaire voertuigen.Leer meer via  Centrum voor Spoedeisende Medische Zorg

Op 12 februari 1968 werd de dagcrèche "Radost" geopend. Aanvankelijk functioneerde het met één groep en in 1975 werd een tweede groep geopend, elk met dertig kinderen. Momenteel is er in een dagcrèche Shabla één groep. Medisch, pedagogisch en dienstverlenend personeel zorgt voor de opvoeding van kinderen, wat overeenkomt met de vereisten voor het werken met kinderen van één tot drie jaar. Sinds 2001 zijn de bediening en de kindermelkkeuken geopend en bediend aan de activiteit.

Sinds 2008 gaan kinderen naar de dagcrèche "Radost" Shabla, het personeel dat voor hen zorgt, de ouders van de kinderen, evenals de hele gemeenschap van Shabla hebben een gerenoveerd en uitgerust gebouw in overeenstemming met de moderne eisen van een project dat is gewonnen door het programma "Mooi Bulgarije". Lees meer via  Dagcrèche "Radost"

Openbare instellingen:
• Beheer van de gemeente Shabla
• Culturele buurthuis "Zora"
• Centrum voor Sociaal-rehabilitatie en integratie
• Groene Opleiding Centrum
• Gemeentelijke organisatie van het Bulgaarse Rode Kruis
• Gemeentelijke Organisatie van Scout Club "Haviken"

Scholen