Algemene informatie

Tervel is een stad in het noordoosten van Bulgarije. Het ligt in de regio Dobritsj, dicht bij de stad Dulovo. De stad is het administratieve centrum van de gemeente Tervel. Het ligt 42 km van het regionale centrum - de stad Dobrich, 91 km van de zeehaven van Varna en 58 km van de Donau-haven van Silistra. De gemeente Tervel beslaat het westelijke deel van de regio Dobrichka, met een totale oppervlakte van 579,7 vierkante kilometer. De hoogte varieert van 50 tot 300 m. Het terrein is diep ingesneden door landpunten die naar het noorden wijzen. De rijkdom van de gemeente is het vruchtbare Dobrudja-land. Het grondgebied van de gemeente Tervel valt in het gematigde continentale klimaatgebied. Het aantal inwoners van Tervel bedraagt ​​ongeveer 7.000 mensen.

Geschiedenis

Volgens archeologische gegevens bestonden er zeven Thracische nederzettingen op het land van de huidige Tervel-regio. Er zijn overblijfselen van hen in de landen van veel dorpen in de gemeente. Naast de onroerende monumenten worden de tradities en de geest van vorige generaties bewaard in een rijke archeologische tentoonstelling en een kleurrijke etnografische collectie in het Historisch Museum in de stad Tervel.

 

Onderwijs en gezondheidszorg

Op het grondgebied van de stad is er 1 middelbare school, 1 middelbare school voor beroepsonderwijs en 3 kleuterscholen.

De houtbescherming in de gemeente wordt verzekerd door een goed ontwikkeld netwerk van medische voorzieningen. Een multispeciaal ziekenhuis voor actieve behandeling is een complexe gezondheidsinstelling die de bevolking van de hele gemeente bedient. De inwoners van Tervel kunnen gebruik maken van de diensten van zowel het Medisch Centrum als het Spoedeisend Medisch Centrum, particuliere tandartspraktijken.

Economie

Landbouw vormt het belangrijkste onderdeel van de economie van de gemeente. De regio is een van de grootste producenten van landbouwproducten in het land. Gunstige agro-klimatologische omstandigheden en reliëfomstandigheden hebben de productie van graan, veevoer en oliegewassen mogelijk gemaakt. Drie gewassen vallen op: tarwe, maïs als graan en zonnebloem. Ze bezetten 77% van het bouwland in de gemeente. De laatste jaren is er een tendens om massieven te bouwen met essentiële oliegewassen, die volledig nieuw zijn voor de gemeente. In de gemeente neemt de belangstelling van landbouwproducenten voor het verbouwen van gecultiveerde kruiden en het aanleggen van boomgaarden - appels, pruimen, abrikozen - toe. De aanwezigheid van een behouden natuurlijke omgeving en het ecologisch schone gebied zijn een voorwaarde voor de ontwikkeling van een ecologisch schone landbouw.

De belangrijkste tak van de veehouderij is de veeteelt. Het is volledig geconcentreerd in de particuliere sector, waar het aantal kleine boerderijen overheerst. De laatste jaren is ook de belangstelling voor het fokken van schapen en konijnen toegenomen. Er zijn 4.300 bijenfamilies op het grondgebied van de gemeente. De belangstelling voor deze sector neemt toe bij de inwoners van de gemeente.

Toerisme

De zekerste manier voor een volwaardige rust is contact met de natuur. De grond hier is vruchtbaar, de gronden liggen ver van drukke wegen,  geweldige omstandigheden voor de ontwikkeling van eco- en plattelandstoerisme.

De gunstige klimatologische omstandigheden bepalen de grote diversiteit van de dierenwereld op het grondgebied van de jachtboerderij. De boerderij biedt een uiterst rijke biodiversiteit: edelherten, damherten, reeën, wilde zwijnen, moeflons, konijnen, fazanten en patrijzen. De afgelopen jaren is het aantal roofdieren, vooral jakhalzen, aanzienlijk toegenomen. Onder bescherming vallen de witte ooievaar, de veerpootkoekoek, de buizerd, de chiraal, de middelste bonte specht, de wezel, de koekoek, het roodborstje, de narcisachtige specht en de bosspecht. Tervel State Game Breeding Station biedt jacht in de trant van georganiseerd jachttoerisme. Het bezoeken van jagers uit Duitsland, Italië en Engeland is een traditie.

Bezienswaardigheden

Het historisch museum in Tervel is het geheugen van de gemeente. Het werd geopend in 1986 en is een van de grootste culturele trekpleisters van de stad en in de gemeente. De drie exposities worden zo gepresenteerd dat de gasten van de stad kennis kunnen maken met de oudste geschiedenis, de Middeleeuwen en de jaren 18e-19e eeuw in de Tervelstreek. Een zeer interessante tentoonstelling in het museum is een skelet van een jonge man van 3500 jaar geleden, gevonden in een Thracische necropolis in 1980 tussen de dorpen Orlyak en Zernevo.

De kloof van de beroemde "Sukha Reka" is een grondgebied van de gemeente dat totaal anders is dan de andere. Rotsblokken omringen de rivier. Aalscholvers nestelen op de rivieroevers, reigers en trappen lopen in de moerassige gebieden. De bossen rond de kloof zijn rijk aan wild. Er leven 12 soorten vleermuizen in de grotten. De in de rivier uitgehouwen bergkammen van het schiereiland vormen een leefgebied voor zeldzame planten, knaagdieren en insecten. Maar het meest indrukwekkend is de diversiteit van de vogelwereld. Het pad van trekvogels loopt over de "Dry River". Hier kunnen met het blote oog en met een vergroottechniek vogels worden waargenomen die worden gedefinieerd als "zeldzame" en "beschermde" soorten.